Projektit ja kokoonpanot
Sooloprojektit
Tiettömällä tiellä
Improvisaatiota ja kansanlaulustoa yhdistelevä minimalistinen kokonaisuus vie kuulijan tunnelmasta toiseen: kanteleen syntysijoille, aamun hartaisiin hetkiin ja Kaukosen Kristiinan lohduttomaan tilanteeseen.
Kesto: 15-60 min.
Hinta: alk. 300€
Rakkaus kaiken kestää
Rakkauslauluja rakkauden monista kasvoista. Miten ihana onkaan rakkaus? Mutta mikä on sen hinta? Tarinankerrontaa, laulelmia ja kansanmusiikkivivahteita yhdistelevä setti on kokonaan Heidin omaa tuotantoa. Harmoonin ja tarinoiden yhdistelmä maalaavat tarinat kuviksi.
Ääni- ja videomateriaalia tulossa pian.
Duo Kenttälä & Tammela
Duon esikoisalbumi on Kansanmusiikki-instituutin vuonna 2015 julkaisema levy Yksitoista laulua Leevi Lassilan kustannuksella. Levytys on hyvä osoitus duon taidosta tuoda edesmenneen lauluntekijä mestarin laulut esiin uudelle kuulijakunnalle perinteitä kunnioittaen Levyllä ja konserteissaan he ovat esittäneet Kittilän Kelontekemän kylästä lähtöisin olevan lauluntekijän Lars Leevi Lassilan (1891-1939) 1900-luvun alkukymmenille suuntautuvaa laulutuotantoa ja tarinoita. Duo Kenttälä & Tammela luottaa laulun voimaan, jota säestetään kammansoitolla, banjo-mandoliinilla, jouhikolla, korkeilla ja koparoilla. Duon tyyli on minimalistinen, kehuttu ja vahvasti perinteestä ammentava. Duon vuosien varrella kerryttämä musiikillinen paikallistuntemus on ainutlaatuista ja heidän taiteensa nostaa alueen rikasta perinnettä kansallisesti näkyviin.
Duo Kenttälä & Tammela on kahden kittiläläiset juuret omaavan kansanmuusikon Heidi Kenttälän (TaM) ja Minna-Liisa Tammelan (MuM) yhtye, joka syväluotaa pohjoiskalotin alueen suomenkieliseen kansanlauluperinteeseen. Kenttälä & Tammela ovat alansa erityisosaajia ja pitkään kansanmusiikin ja tarinoiden parissa työskennelleitä ammattilaisia, ja heidän lappilaisen suomenkielisen kansanlaulukulttuurin tuntemus on ainutlaatuista. Kenttälä ja Tammela tekevät taiteellista ja perinnetyötä syväluotaen lappilaiseen laulukulttuurin erilaisiin ilmiöihin: estetiikkaan, laulutyyleihin ja elettyyn ja elävään kulttuurin. Syvällisen tutkimuksen kautta duo pyrkii ymmärtämään jokaisen laulun, laulajan ja lauluntekijän elämää ja kontekstia, jonka he pyrkivät välittämään omassa taiteessaan.
Sylvi - lauluja koivun ja taivaanrannan välistä
Sylvi Kujala (9.7.1910-20.3.1990) on Kittilän Tepsan kylässä syntynyt ja elänyt perinnelaulaja. Satoja kansanlauluja ulkomuistista taitanut Sylvi sepitti myös elänyt perinnelaulaja. Satoja kansanlauluja ulkomuistista taitanut Sylvi sepitti myös itse lauluja perinteiseen tyyliin omasta elämästään kuten esimerkiksi evakkokokemuksista Ruotsissa. Hän kertoo laulaneensa lapsesta lähtien siskojen ja veljien kanssa. Laulut opittiin tukkikämpillä tai sivakoilla kulkeneilta matkalaisilta ja hyvät laulut jäivät parhaiten mieleen. Kujalalta on tallennettu Tampereen yliopiston kansanperinteen arkistoon (Ala-Könni-kokoelma) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran äänitearkistoon 336 eri laulua, itse äänitteitä on vieläkin enemmän.
SYLVI - esityksen musiikki on sovitettu perinteitä kunnioittaen, mutta nykyajan kuulijaa ajatellen niin että se tukee konsertin lauluja ja kerrontaa. Käsikirjoituksessa hyödynnetään arkistoäänitteille tallentuneita tarinoita ja tunnelmia, joista esityksen tulkinta rakentuu. Noin tunnin mittaisessa kokonaisuudessa Tepsan satakielen, Sylvi Kujalan, laulujen kertomukset johdattavat kuulijan Kittilän Tepsan kylän raitille, 70-luvun iltamiin.
Rooleissa ja musiikin sovitus: Kaisa Ristiluoma, Heidi Kenttälä, Minsku Tammela
Dramatisointi ja ohjaus: Janne Rosenvall